Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας

Είναι ο διάδοχος της Ανώτατης Τεχνικής Σχολής στη Σόφια, η οποία άνοιξε τις πόρτες το 1942 και ύστερα μετονομάστηκε σε Κρατικό Πολυτεχνείο το 1945, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας θεωρείται το πρώτο ανώτατο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Τεχνολογίας  στη Βουλγαρία.

Έθεσε τα θεμέλια τεσσάρων διαφορετικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το Ινστιτούτο Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ανώτερο Ινστιτούτο Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, γνωστό σήμερα ως το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας, το Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών (γνωστό σήμερα ως το Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Γεωδαισίας), το Ινστιτούτο Χημικών Τεχνολογιών και Μεταλλουργίας (γνωστό σήμερα ως το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας και Μεταλλουργίας) και το Ινστιτούτο Ορυκτολογίας και Γεωλογίας (γνωστό σήμερα ως το Πανεπιστήμιο Ορυκτολογίας και Γεωλογίας), όλα ιδρύθηκαν το 1953.

Είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία, το οποίο παρέχει εξειδικευμένη μηχανολογική εκπαίδευση. Στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο στη Σόφια έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε 28 μηχανολογικές και διοικητικές ειδικότητες σε προπτυχιακό επίπεδο, αλλά και πολλές επιλογές σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Επίσης, είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας με 67 χρόνια ιστορία. Είναι ένα Πανεπιστήμιο που όχι μόνο εκπαίδευσε έναν αξιόλογο αριθμό ειδικών στη Βουλγαρία (πάνω από 100.000 μηχανικοί αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο), αλλά εκπαίδευσε και το εκπαιδευτικό προσωπικό άλλων τεχνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Προσφέρει τη δυνατότητα σπουδών σε 3 ξένες γλώσσες, όπου μπορείς να αποκτήσεις διπλώματα από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία από Γερμανία, Γαλλία και Μ. Βρετανία αντίστοιχα. (Δίνεται η δυνατότητα προετοιμασίας ενός χρόνου της επιλεγμένης γλώσσας των σπουδών πριν ξεκινήσουν οι σπουδές). Εκτός από τις Βούλγαρους φοιτητές, περισσότεροι από 1.400 ξένοι φοιτητές σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο. Με το σύστημα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων και τις δυνατότητες του προγράμματος Erasmus προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να σπουδάσουν σε γνωστά πανεπιστήμια, με τα οποία συνεργάζεται ενεργά το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις, εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για εργαστηριακή πρακτική και άλλες προϋποθέσεις, παρέχοντας τις απαιτούμενες συνθήκες για μία πλούσια και ποικίλη κοινωνική ζωή. Διαθέτει 12 κτίρια, μοντέρνα βιβλιοθήκη, 10 φοιτητικές εστίες, 2 φοιτητικά εστιατόρια, αθλητικό κέντρο με πισίνα, γήπεδα τένις και γυμναστήρια, παραθαλάσσια σπίτια καλοκαιρινών διακοπών και χειμερινά θέρετρα.

Πραγματοποιούνται σημαντικές θεωρητικές και εφαρμοσμένες έρευνες από καθηγητές και φοιτητές σε συνεργασία με εταιρείες, όπως Siemens, Ericsson, Microsoft, Daimler/Chrysler, κ.ά..

Το Συμβούλιο σπουδαστών συμμετέχει ενεργά σε χρήσιμες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μέσω αυτού του οργανισμού οι μαθητές συμμετέχουν στη διοίκηση του πανεπιστημίου και την προστασία των συμφερόντων τους, δημιουργούν συνδέσεις με εθνικούς οργανισμούς και διεθνείς φοιτητές, διοργανώνουν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας μπορείς να πετύχεις και να χτίσεις το μέλλον σου σαν επαγγελματίας, για το οποίο θα σε βοηθήσει το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για την δική σου μελλοντική ανάπτυξη από το Κέντρο Καριέρας.

Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (CPEC) με το Πανεπιστήμιο παρέχει επιπλέον, εξειδικευμένη και επαγγελματική κατάρτιση. Είναι ανοιχτό για τους φοιτητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας και άλλα πανεπιστήμια, καθώς και για τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν επαγγελματικά προσόντα ή συμπληρωματική επαγγελματική κατάρτιση.

Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας βρίσκεται σε συνεργασία με περισσότερα από 50 πανεπιστήμια στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική. Το Πανεπιστήμιο είναι μέλος Ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οργανισμών και συμμετέχει σε διάφορα έργα στα πλαίσια της Ε.Ε., της UNESCO και του NATO. Λόγω της ποικιλομορφίας και της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης που παρέχει και τις έρευνες που διεξάγει το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια εκπαίδευσης και έρευνας της Ενωμένης Ευρώπης.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

 1. Electric Power Engineering and Electrical Equipment
 2. Electrical Engineering
 3. Thermal and Nuclear Power Engineering
 4. Heat Transfer Engineering
 5. Hydraulic and Pheumatic Techniques
 6. Automation, Information and control Engineering
 7. Design and Technologies for Clothing and Textiles
 8.  Industrial Technologies
 9. Mechatronics
 10. Computer Aided Design and Technology in Machine-Building
 11. Mechanical Engineering
 12. Electronics
 13. Telecommunications
 14. Computer and Software Engineering
 15. Transport Machinery and Technologies
 16. Aeronautical Engineering
 17. Transport Technology and Management
 18. Industrial Management
 19. Industrial Design Engineering
 20. Public Administration
 21. Business Administration
 22. Applied Mathematics
 23. Computer Systems and Technologies (γλώσσα διδασκαλίας – Γερμανικά)
 24. General Mechanical Engineering (γλώσσα διδασκαλίας – Γερμανικά)
 25. Electrical Engineering (γλώσσα διδασκαλίας – Γαλλικά)
 26. Industrial Engineering           (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 27. Engineering Physics
 28. Logistics Engineering
 29. Industrial Automation and Robotics Control (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 30. Advanced Industrial Technologies (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 31. Design and Technologies for Clothing and Textiles(γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 32. Mechatronic Systems (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 33. Mechanical Engineering (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 34. Logistics Engineering (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 35. Computer Science (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 36. Mathematics and Computer Science (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 37. Information Technologies in Transport (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 38. Telecommunications Engineering (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 39. Electronic Engineering (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 40. Aeronautic Engineering (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)
 41. Automotive Engineering (γλώσσα διδασκαλίας – Αγγλικά)